Volledig scherm
Bij het stukje natuur staat een bord met alle dieren die daar voor komen. © Rianneke Mees

Ertveldpolder officieel geopend met wedstrijdje vogels spotten

DEN BOSCH - Wethouder Jos van Son en Peter van Dijk van het waterschap Aa en Maas openden zondagochtend officieel het nieuwe natuurgebied de Ertveldpolder in Den Bosch. De twee overheden hebben daar, met financiële steun van rijk en provincie, nieuwe natuur gemaakt. 

Er is onder meer een dijk verlegd en een nevengeul van de Dieze gemaakt. Ook zijn er parkeerplaatsen aangelegd voor de woonbootbewoners die daar hun arken hebben liggen. Dat alles kostte bij elkaar bijna een miljoen euro. 

Jos van Son en Peter van Dijk werden door spreekstalmeester en natuurkenner Rob de Vrind uitgedaagd tot een wedstrijdje vogels spotten. Daar hadden de twee bestuurders wel wat hulp bij nodig en die kregen zij dan ook van onder meer stadsecoloog Johan Mees en Patrick Oomens van het waterschap. Zij spotten onder meer het visdiefje, de meerkoet, Canadese gans, lepelaar en aalscholver.

De Ertveldpolder is een onderdeel van de Diezemonding, een natuurgebied ten noorden van de stad. Daar huist nu al de bever en de ambitie is er om dit gebied ook geschikt te maken voor de terugkeer van de otter. Stichting Free nature beheert er ook een kudde Rode Geuzen en een kudde Konikpaarden. Zij zorgen voornamelijk voor het beheer van dit gebied.

De officiële opening werd afgesloten met wandelingen door het gebied, waarbij het publiek, zo'n vijftig mensen, uitleg kregen over de flora en fauna van het gebied. Voor de recreant zijn er ook picknickbanken gemaakt.

Volledig scherm
Rechts wethouder Jos van Son, links stadsecoloog Johan Mees © Rianneke Mees
Volledig scherm
Zo'n 50 mensen waren op de opening afgekomen. © Rianneke Mees
Volledig scherm
De spreekstalmeester daagde de wethouder en de vertegenwoordiger van het waterschap uit om vogels te spotten. © Rianneke Mees