Volledig scherm
Cardioloog Jos Widdershoven en onderzoeker Mirela Habibović. © ETZ Fotografie & Film/Joost Pistorius

ETZ krijgt een miljoen subsidie voor controle van hartpatiënten op afstand

TILBURG - Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) krijgt ruim één miljoen euro subsidie van de Europese Unie voor een studie naar het volgen van hartpatiënten op afstand.

Patiënten met een pacemaker moeten nu nog twee keer per jaar op controle in het ziekenhuis, maar dat aantal afspraken kan met bewaking via een meetkastje thuis drastisch worden verminderd. Specialisten zouden daardoor meer tijd moeten krijgen en dat kan miljoenen besparing opleveren.

De vierjarige proef met Europese subsidie start in het najaar en wordt geleid door professor Jos Widdershoven en wetenschappelijk onderzoeker Mirela Habibović.

Direct contact
,,Patiënten met een pacemaker krijgen een kastje mee naar huis dat in verbinding staat met de pacemaker. Dit kastje stuurt de meetgegevens van de pacemaker door naar het ziekenhuis. De ontvangen data worden in ons ziekenhuis gecontroleerd en wij nemen direct contact op met de patiënt als de meetresultaten daar aanleiding toe geven. Zo voorkomen we dat patiënten onnodig het ziekenhuis moeten bezoeken.”, legt Widdershoven uit.

Telemonitoring
Bij het onderzoek naar telemonitoring worden zowel nieuwe als bestaande patiënten betrokken. De onderzoekers verwachten dat met het op afstand volgen en begeleiden van pacemakerpatiënten het aantal controleafspraken met 20 tot 50 procent kan worden verminderd. De marge is erg ruim: ,,Want we weten uit de dagelijkse praktijk dat toch ook veel patiënten graag vasthouden aan persoonlijk contact met de dokter en de pacemakertechnicus”, aldus Widdershoven.

Bij het onderzoek wordt in overleg met enkele grote zorgverzekeraars ook gekeken of telemonitoring kan worden opgenomen in het zorgpakket.