Volledig scherm
Ton Joore (staand) geeft verkeersles aan vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Iran. © Peter de Bruijn

Fietsdiploma voor 200ste cursist in Den Bosch

DEN BOSCH – Hazem Obaydin uit Syrië heeft donderdagmiddag zijn fietscertificaat gekregen. Hij is de 200ste cursist van het vrijwilligersinitiatief  ‘Wij gaan fietsen’ in Den Bosch. Verscheidene vluchtelingen uit het opvangcentrum in Rosmalen hebben bij ‘Wij gaan fietsen’ de regels in het Nederlandse verkeer en soms ook het fietsen zelf geleerd.

,,Ik ben blij met mijn diploma”, zegt Hazem. ,,We krijgen in de opvang bijvoorbeeld geld om eten te kopen. Dat kan ik nu op de fiets op de markt in Rosmalen of Den Bosch doen. Het is goed dat ik de Nederlandse verkeersregels ken; wie er voorrang heeft en zo. Iedereen in de vluchtelingenopvang zou het moeten leren. In Syrië zijn weinig regels. Je kunt daar zelfs op de autoweg fietsen." 

Mooie plaatsen
De vrijwilligers van ‘Wij gaan fietsen’ vinden het volgens Joore belangrijk dat vluchtelingen Den Bosch leren kennen en deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten in de stad. ,,De fiets is een vervoersmiddel zodat de mensen met ons mee kunnen doen", zegt hij. ,,Er zijn mooie plaatsen in de stad", weet Hazem inmiddels. ,,Er is veel water in Den Bosch; mooie meren en natuur. Het is er stil en relaxed. Ik fiets er wel eens naar toe."

Volledig scherm
Van links naar rechts: Reza Rahimi, Hazem Obaydin en Youns Mirzaie kregen hun fietscertificaat. © Peter de Bruijn