Volledig scherm
De As-Sunnah moskee in Tilburg-Noord. © Stephan Jongerius/BD

FIOD doet inval bij Tilburgse As-Sunnah moskee (video)

* UPDATE 11.50 uur * TILBURG - De FIOD en de politie hebben donderdag een inval gedaan bij de moskee As-Sunnah in Tilburg-Noord. Dit is in verband met een fraudeonderzoek, zegt het functioneel parket. De inval heeft te maken met een andere inval donderdag bij de alFitrah-moskee in Utrecht. In totaal werden er twaalf locaties doorzocht.

De Tilburgse moskee is eigendom van de vader van de eigenaar van alFitrah in Utrecht.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het strafrechtelijk onderzoek opgestart om de organisatie, die vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties, tonnen euro's zou witwassen. Dat geld kwam uit Nederland, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. 

Er zijn veel rechercheurs aanwezig op het terrein van alFitrah in Utrecht. Volgens een van hen kunnen de zoekingen nog de hele dag in beslag nemen. Een man is aangehouden bij de Utrechtse moskee. De doorzoekingen waren in vier woningen in het midden van Noord-Brabant, twee woningen in de provincie Utrecht en een woning in Zuid-Holland.

Daarnaast zijn vier panden die gelinkt zijn aan verdachten in Tilburg, Utrecht, Den Haag en Nieuwegein doorzocht. De FIOD en de politie hebben beslag gelegd op administratie en digitale bestanden.

Afkeer
Er zijn al langere tijd problemen bij alFitrah in Utrecht, zoals dat vaak de huur niet is betaald. Ook wordt er een onderzoek gedaan naar de pedagogische effecten van de lessen die in de moskee worden gegeven. Die zouden gegeven worden vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving. De gemeente Utrecht is bezig met een onderzoek daarnaar, dat in het najaar afgerond moet zijn.

Onderstaand filmpje van de inval werd gemaakt door een lid van de familie Salam: