Volledig scherm
ANP

FNV haalt uit naar Tilburg om chroom-6

TILBURG - 'Een gitzwarte pagina in de geschiedenis van de gemeente Tilburg'. Zo betitelt FNV Uitkeringsgerechtigden de chroom 6-kwestie in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente moet excuses maken aan betrokkenen en hen nu al financieel compenseren, aldus de bond.

Volgens de brief hebben uitkeringsgerechtigden al in een vroegtijdig stadium vastgesteld dat het helemaal fout zat met de arbeidsomstandigheden bij het reïntegratiebedrijf waar ze treinen moesten schuren met de gifverf. ,,De klachten werden weggehoond", aldus de brief.

De bejegening van de in totaal 700 betrokkenen was volgens de bond beneden alle peil. ,,Mensen hebben zich bejegend gevoeld als profiteurs, luiwammesen en labbekakken die weer in het gareel moesten worden gebracht." De gemeente moet excuses maken, mensen alvast compenseren voor de schade en smartengeld betalen.

Verantwoordelijk wethouder Erik de Ridder reageert afwijzend. ,,De FNV is te vroeg met conclusies trekken. Wij willen zorgvuldig handelen en daarom laten we onderzoek doen door een onafhankelijke commissie, waarin de FNV overigens zelf is vertegenwoordigd. Uiteraard zullen wij te zijner tijd handelen naar de conclusies die die commissie trekt."

Lees meer over chroom-6 in ons dossier op bd.nl/chroom-6. Lees ook de brief van de FNV.