Volledig scherm
Madeleine Matzer en acteur Jasper Boeken. © Sandra Peerenboom

Fonds Podiumkunsten laat Matzer en TRASH in de kou staan

* UPDATE 19.42 uur * DEN BOSCH - Het landelijke Fonds Podiumkunsten heeft subsidieaanvragen van theatergezelschap Matzer uit Den Bosch en dansgezelschap TRASH uit Tilburg afgewezen voor de periode 2017-2020. Beide gezelschappen kregen nog wel subsidie in de periode 2013-2016.

Nieuw in de komende vier jaar zijn Panama Pictures van Pia Meuthen uit Den Bosch, dat komende periode 200,000 euro tegemoet kan zien en theaterfestival Boulevard dat 300.000 euro per jaar krijgt komende vier jaar.

Ook de aanvraag van November Music uit Den Bosch werd gehonoreerd. Matzer kreeg wel een positief advies maar het ontbreekt het fonds aan middelen om de aanvraag te honoreren. ,,Dat maakt het extra zuur", zegt Madeleine Matzer. Ze hoorde het nieuws op haar vakantieadres. ,,We hebben een dag zitten rouwen."

Wat de gevolgen zijn, kan Matzer nog niet zeggen. Ze hoop door het positieve advies in aanmerking te komen van een bijdrage van de provincie. Viktorien van Hulst, directeur van de Boulevard is blij met het nieuws. Vier jaar geleden zat het festival in de situatie als Matzer. Wel een positief advies, maar geen geld. ,,Het is fijn te horen dat het nu wel kan. Dankzij bijdragen van Brabant C en het Jeroen Bosch-jaar hebben we het gered. Met deze subsidie kunnen we het huidige niveau handhaven."

212 aanvragen
Het Fonds had ongeveer 25 miljoen euro te verdelen. Daarvoor waren 212 aanvragen ingediend waarvan er 84 geld krijgen. De spreiding is verder afgenomen. Kwam vier jaar geleden nog een derde van het totale bedrag buiten de Randstad terecht, komende vier jaar is dat nog maar een kwart. Brabant had het opnieuw zwaar te verduren. Aanvragen van onder meer de festivals Cement, Mundial, Circolo en werden afgewezen. Ook Vloeistof, Capelle Pratensis, Paul van Kemenade, IVC vielen buiten de boot.