Volledig scherm
Roze maandag in 2015. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Gaycafé Tilburg verdrievoudigt beveiliging op Roze Maandag

TILBURG - „Wij krijgen veel meer vragen over beveiliging dan normaal”, vertelt Rona van der Heijden van Stichting Roze Maandag. Roze Maandag vindt plaats tijdens de Tilburgse kermis, die vrijdag 22 juli van start gaat. Het antwoord op de beveiligingsvragen is voor iedereen hetzelfde. „Ga er maar vanuit dat de dreiging goed wordt ingeschat door gemeente en politie.”

En ook de gemeente Tilburg laat er in verband met de veiligheid niets over los, maar dat er extra ogen meekijken die dag mag duidelijk zijn.

„Er is echt zware beveiliging”, bevestigt Jeroen Wassink, eigenaar van café Lollipop in Tilburg . „Er is nog nét geen ME aanwezig”, laat hij los. Zelf heeft de eigenaar de beveiliging verdrievoudigd, maar het moet niet opvallen. „Roze Maandag is toch vooral een feestje.”

Leeft
De stichting Roze Maandag heeft daarom ook bewust gekozen om die dag niet meer stil te staan bij Orlando. Volgens Wassink leeft het nog wel in de homogemeenschap. ,,Er wordt nog veel over gepraat. Iedereen gaat snel mee in de waan van de dag, maar in de Lollipop gaat het gesprek er nog regelmatig over. Bij ons gaat de regenboogvlag daarom ook half stok die dag.”

Massaal
Maar wie durft nog? Na de aanslag in Orlando is Roze Maandag het eerste grote homo-evenement in Nederland. Jaarlijks komen er ruim 200.000 mensen op af. De beveiliging is extra aangescherpt, maar het is de vraag of het dit jaar nog wel zo massaal wordt. „Het is hier sinds de aanslag in Amerika op zaterdag sowieso al een stuk rustiger geworden”, aldus de eigenaar Lollipop.

Lees in het Brabant Dagblad van zaterdag 23 juli over de keuze van Patrick van Bussel (Ginger G-Spot) en Tabitha van den Dungen: wel of niet naar Roze Maandag. Lees meer over de Tilburgse kermis op bd.nl/kermistilburg