Volledig scherm
© Thinkstock

Gedeputeerde Staten: wieleretappe alleen met eigen lobby naar Brabant

DEN BOSCH - Om een etappe van een grote wielrenwedstrijd zoals de Tour de France naar Brabant te halen, moet de provincie een langdurige en gerichte lobby opzetten. Dat antwoordt de Gedeputeerde Staten van Brabant op vragen van de CDA-fractie. Een andere lobby ondersteunen, zoals de Limburgse, ziet het bestuursorgaan niet zitten.

Als het aan het CDA ligt, voert al in 2017 een etappe van de Tour de France door Brabant. Mocht dat niet mogelijk blijken, dan wil het CDA dat de provincie inzet op een van de Tour-edities daarna: 2018 of 2019. Het CDA heeft het college gevraagd om behalve voor de Tour de France óók te lobbyen voor andere wielerrondes over Brabantse bodem, zoals de Giro d’Italia en de Vuelta

Na vragen van de fractie laat Gedeputeerde Staten weten dat ze eerst wil onderzoeken hoe groot de kansen zijn om een etappe van een grote wielrenwedstrijd in Brabant te laten vertrekken of finishen. Daarnaast zou de etappeplaats een langdurige relatie moeten opbouwen met de organisator.

Gedeputeerde Staten ziet wel de sociaal-maatschappelijke en economische waarde in een wieleretappe. Als zich een 'concrete kans' voordoet, wordt een bidbook aan de Provinciale Staten voorgelegd.