Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Freeimages

Geen cel maar verplichte behandeling na dreigen met vuurwapen in Tilburg

BREDA - De 32-jarige Poolse man die begin dit jaar in Tilburg werd aangehouden wegens bedreiging met een vuurwapen, hoeft niet langer de cel in. De rechtbank in Breda achtte het weliswaar bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het misdrijf, maar constateerde dat hij op dat moment door psychische problemen niet toerekeningsvatbaar was.

De rechter legde hem daarom een celstraf op van 195 dagen, gelijk aan de tijd dat de man al in voorarrest zat. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van 150 dagen opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke celstraf van acht maanden geëist en acht maanden voorwaardelijk.

'Ontgroenen'
De bedreiging vond plaats in de woning van de man. Na een avondje stappen wilde hij een vriend 'ontgroenen' voor zijn eigen leger. Het eveneens Poolse slachtoffer werd gefilmd met een pistool tegen het hoofd.
Volgens een psychiater verkeerde de dader in een psychose en is hij gebaat bij een behandelingsverplichting en een drugsverbod. Dat advies werd door de rechtbank opgevolgd.