Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Geen celstraf voor 'corrupte' Bossche ex-ambtenaar

DEN BOSCH - Een 63-jarige ex-ambtenaar van de gemeente Den Bosch hoeft niet de cel in voor corruptie. De rechtbank acht wel bewezen dat hij de gemeente heeft opgelicht, maar vindt een werkstraf van 240 uur voldoende.

Justitie eiste twee weken geleden twintig maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, tegen de al in 2010 ontslagen ambtenaar. Tegen een 72-jarige eigenaar van een adviesbureau eiste het OM achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

De twee zouden de gemeente met tal van 'spookfacturen' voor tonnen hebben opgelicht. De 72-jarige Bosschenaar krijgt een werkstraf van 180 uur. Ook moet het duo ruim twee ton terugbetalen. 

Geen keihard bewijs
De rechters houden er in hun vonnis rekening mee dat de zaak al in 2010 speelde, maar dat de verdachten pas nu op zitting kwamen. Hun kansen om een adequate verdediging te voeren, werden daardoor beperkt.

Over de ontslagen ambtenaar zegt de rechtbank dat het 'aannemelijk' is dat hij 'geldelijk gewin' heeft gehad, maar dat er geen keihard bewijs is dat hij zich bij het beoordelen van offertes corrupt heeft getoond.