Volledig scherm
© RGB Stock

Gekrakeel rond herdenking Indiëgangers in Den Bosch

DEN BOSCH - Het bestuur van het Veteranen Ontmoetings Centrum Ouwestomp in Vught krijgt van de stichting Gedenkteken Indiëgangers ‘s-Hertogenbosch geen informatie over nabestaanden van de 37 Bossche ‘jongens’ die sneuvelden in Nederlands-Indië. Ouwestomp heeft de gegevens nodig om de nabestaanden uit te nodigen voor een herdenking op 27 augustus bij de Zuiderparkweg.

,,Het is te zwart wit om te zeggen dat de stichting ons tegenwerkt. Zou het onwil zijn? Het is elk geval jammer dat ze ons niet helpen. Het is een flinke belasting”, zegt Jeroen Stam van De Ouwestomp.

‘Op een grote hoop’
Jarenlang verzorgde de stichting Gedenkteken Indiëgangers ‘s-Hertogenbosch een bijeenkomst bij het monument aan de Bossche Zuiderparkweg. Vorig jaar gebeurde dat voor het laatst en werd besloten om de herdenking aan te laten sluiten bij de jaarlijkse herdenking van 4 mei.

De Ouwestomp zet de herdenking voort ‘omdat het niet goed is om alles op een grote hoop te gooien’. Om nabestaanden uit te nodigen waren adressen nodig. Het stichtingsbestuur besloot daar unaniem niet aan mee te werken. ,,Dat de nabestaanden ons die informatie hebben gegeven wil niet zeggen dat zij het direct goed zouden vinden als anderen die informatie krijgen. We hebben uitsluitend de adressen, dus geen telefoonnummers.”

Volledig scherm
Het Indie-Monument. © Marc Brink