Volledig scherm
© Frans Bosscha

Gemaskerde jongen met machete zorgt voor paniek bij winkelend publiek Heyhoef Tilburg

TILBURG - Een gemaskerde jongen die met een machete stond te zwaaien heeft zaterdagmiddag voor ophef gezorgd in winkelcentrum Heyhoef in Tilburg. Het bleek te gaan om een veertienjarige jongen van Scoutinggroep Celtica die met anders scouts het spel Vossenjacht aan het spelen was.

Het winkelend publiek keek argwanend toe hoe de gemaskerde jongen op en neer door de winkelstraat liep. Toen duidelijk werd dat het om een echte machete ging ontstond lichte paniek. Een enkeling waarschuwde de politie die, vijf man sterk, snel ter plaatse was. Ondertussen hadden enkele mensen voorzichtig de gemaskerde jongen benaderd. Toen werd duidelijk dat hij bij een groepje scouts hoorde. De minderjarige jongen deed vervolgens direct zijn masker af en stopte de machete in een tas. Geschrokken van alle commotie.

Vossendag verpest
De scouting zegt het voorval te betreuren: “Dit was niet de bedoeling. Het was een leuke Vossendag, maar die is nu helemaal verpest”, zegt één van de leidinggevende die aangeeft dat ze op de hoogte waren van de verkleedpartij. “De kinderen hebben wij zelf bij het winkelcentrum afgezet. Als scout mag je officieel met een machete rondlopen. We gebruiken het mes bijvoorbeeld om mee te hakken in het bos.” Dat het schouwspel van een gemaskerd persoon met een rondslingerde machete in een winkelcentrum wel eens voor tumult zou kunnen zorgen, is iets waar ze niet bij stil hebben gestaan.

De politie zag volgens een woordvoerder al vrij snel dat het om een Vossenjacht ging. De machete is in beslag genomen. Er volgen geen verdere maatregelen.