Volledig scherm
Vader Hans en zijn dochter Cynthia. © Marc Bolsius

Gemeente kan niet helpen: Bossche vader en dochter blijven gescheiden

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch kan niet zorgen dat de hartenwens van de 17-jarige Cynthia uitkomt: bij haar vader wonen. De vereiste papieren komen precies een dag te laat binnen. De gemeente laat weten: ,,Helaas is het voor ons niet mogelijk om van de regels af te wijken."

Cynthia uit Indonesië vertelde in deze krant dat zij graag bij haar vader in Nederland wil gaan wonen. Nu woont ze nog bij haar moeder in Indonesië, maar met haar vader in Den Bosch hield ze altijd contact. Om een Nederlands paspoort te krijgen moet Cynthia voor haar 18de verjaardag door haar vader nog officieel erkend worden. Dat traject werd maanden geleden reeds ingezet, maar liep al in Indonesië veel vertraging op. 

Wet
De gemeente Den Bosch, die het traject moet afronden, krijgt naar verwachting maandag eindelijk de vereiste stukken binnen uit Indonesië. Dat is precies de dag dat Cynthia achttien wordt. Volgens de gemeente kunnen de stukken niet alvast gefaxt of gemaild worden. ,,De wet schrijft voor dat de originele en gelegaliseerde (bron)documenten beschikbaar moeten zijn. De gemeenteambtenaar moet daar de beschikking over kunnen hebben.", aldus een woordvoerster. ,,Die wet is met reden. En geldt voor iedereen die het Nederlanderschap wil krijgen. Want andere soorten documenten, zoals een mail of fax, blijken goed gemanipuleerd te kunnen worden."

Verslagen
Cynthia en haar vader Hans ten Have zijn 'verslagen' door het nieuws. Net als de complete familie in Indonesië én Nederland die Cynthia zo liefdevol omarmde. Volgens de tante van Cynthia, Karin ten Have, is nog aangeboden om wel de vertaalde stukken alvast tijdig aan te leveren. Alle stukken uit Indonesië moeten immers vertaald worden door een in Nederland beëdigd vertaler. Ook daar nam de gemeente volgens haar geen genoegen mee. ,,Nu is het hopen dat de stukken door een wonder toch morgen al bij de gemeente arriveren."