Volledig scherm
© Thinkstock

‘Gemeente verzwijgt echte reden afsluiting spoorwegovergang in Berkel-Enschot’

BERKEL-ENSCHOT – De verbouwing van Koningsoord is de werkelijke reden om de spoorwegovergang aan de Raadhuisstraat in Berkel-Enschot af te sluiten voor auto’s. Niet een bijna-ongeluk op het spoor in december. Dat betoogde dinsdag juridisch adviseur Jonkers namens zijn cliënt Robben tijdens een kort geding in Breda.

Overvallen
Robben is eigenaar van groencentrum De Hemeltjes, net buiten Berkel-Enschot. Hij voelt zich overvallen door het besluit van de gemeente om de spoorwegovergang te sluiten. Gevolg is dat klanten uit het dorp nu moeten omrijden als ze met de auto komen. Robben wil dat de bestuursrechter voorlopig een streep haalt door het besluit van de gemeente.

Motieven
Het ging dinsdag vooral om de motieven om de spoorwegovergang af te sluiten. Directe aanleiding was volgens de gemeente een bijna-ongeval in december. Een machinist moest toen een noodstop maken vanwege auto’s op de spoorwegovergang. Die kleine file werd veroorzaakt door verkeer dat, komend vanuit het dorp, direct na het passeren van het spoor linksaf wilde slaan en moest wachten op tegenliggers.

Volgens Jonkers zijn er andere mogelijkheden om die situatie te voorkomen. Zoals een verbod om, komend vanuit het dorp, direct na het spoor linksaf te slaan. Die maatregel hééft de gemeente ook genomen, maar is weer teruggedraaid. 

De rechter doet woensdag uitspraak.