Volledig scherm
Werk bij Pieter van Os in de Snellestraat © Bart Gotink/BD

Gemeente ziet horeca in pand Pieter van Os niet zitten: 'Geen meerwaarde voor zwerfgebied'

Wo 7 sept. De vergunning voor een pizzeria was al aangevraagd, maar de gemeente ziet een restaurant op de plek van de voormalige cd-winkel Pieter van Os niet zitten. Het maakt het zwerfgebied niet aantrekkelijker, vinden ze op het gemeentehuis. En dus moeten daarvoor nu strakke criteria komen.

Door Bart Gotink

Op het pand aan de Snellestraat 40-44 werd in mei al reclame gemaakt voor een pizzeria, volgens de Bossche Volkspartij. De partij vroeg zich daarop in vragen aan het college af of er nu in elke willekeurig leegstaand winkelpand een horecazaak kan komen, terwijl de bestaande horeca het al zwaar te halen heeft.

Mix
Maar de gemeente heeft die vergunning nu dus geweigerd. Het was niet 'eenvoudig' om antwoord te geven op de vraag 'of op deze locatie een restaurant een zodanige meerwaarde zou hebben voor de aantrekkelijkheid van het zwerfgebied', laat het college weten in antwoord op de vragen. Maar het oordeel is uiteindelijk dat de gemeente niet mee wil werken. 'Juist de zwerfgebieden, met een gezonde mix tussen horeca en detailhandel, maken een binnenstad aantrekkelijk.' De omgeving Snellestraat heeft zich daarin afgelopen jaren juist positief ontwikkeld.

Criteria
Om de keuze waar wel en geen restaurant mag komen voortaan eenvoudiger te maken, wordt gewerkt aan een reeks vaste criteria. Zo moet 'de balans tussen retail, horeca en wonen' in stand blijven in een deelgebied. Waar nodig wordt het beleid aangepast. 

Bouwvakkers
Er wordt momenteel wel hard gewerkt bij het pand. De bouwvakkers wilden eerder niks kwijt over wat er in het pand komt. Wie de initiatiefnemers van de pizzeria zijn, is dan ook niet bekend. Vergunning voor het splitsen van de winkel en de woning en een verbouwing van de gevel werden eerder wel afgegeven. CD-winkel Pieter van Os hield er op 1 juli mee op. Een deel van de inboedel is momenteel te koop in de pop-upwinkels in de voormalige V&D, waar een oud-medewerker de cd's, platen en dvd's slijt.

Volledig scherm
Gevel van Pieter van Os in de Snellestraat © Bart Gotink/BD