Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeenten Hart van Brabant vol in de aanval tegen jeugdwerkloosheid

TILBURG - Alle jongeren actief op een zinvolle plek. Dat is de ambitie van de negen gemeenten in het Hart van Brabant. In 2018 moet het zo zijn.

Jongeren die aan de zijlijn staan – geen baan, te weinig scholing – vinden en ‘vangen’ met de hulp van leeftijdgenoten. „We gaan Pokémon Go spelen”, zegt de Tilburgse wethouder Erik de Ridder. „Maar dan met jongeren.” Het is een van de middelen die de gemeenten in het Hart van Brabant vanaf nu tot in 2018 inzetten in de aanval op de jeugdwerkloosheid. Die ligt in deze regio 8 procent hoger dan het landelijke gemiddelde.

Het plan? Geen enkele jongere tussen 18 en 27 jaar in Midden-Brabant zit meer inactief thuis op de bank. De Ridder: „Honderd procent van de jongeren in beeld en op een zinvolle plek actief, dát is de ambitie.”

Jongerenpunten
Jongerenpunten die worden ingericht bij het UWV in Tilburg en Tavenu in Waalwijk zijn cruciaal binnen het project. Van daaruit gaan ook jongeren zélf aan de slag om ‘onbereikbare’ leeftijdgenoten ‘in het net te krijgen’. ,,We zoeken ze actief op om hen, soms via een tussenstation, zo snel mogelijk naar betaald werk te leiden. Met hulp van scholen en werkgevers.”