Volledig scherm
Lucie Petrušová van Trash. © Marc Bolsius

Geplaagd Trash op nieuwe paden

TILBURG/DEN BOSCH - Met wat voor gevoel artistiek leider Kristel van Issum de komende dagen bij Milk II van haar gezelschap Trash zit? „Trots. Het is een persoonlijke, mooie voorstelling.”

Ze heeft gelijk. Milk II is typisch Trash: heftige bewegingen, veel dynamiek. Er is ook live-muziek, met pianist Caspar Vos. Maar nieuw is wel dat die muziek van Rachmaninoff en van Chopin is. Dus geen donkere undergroundmuziek. Danseres Lucie Petrušová danst roekeloos een vrouw die op zoek lijkt naar een nieuwe huid, veren om mee weg te kunnen vliegen.

Geen subsidie
Onbedoeld staat Milk II symbool voor Trash zelf. Immers, vorige week raakte het Tilburgse dansgezelschap zijn subsidie kwijt bij het landelijke Fonds Podiumkunsten. Het Fonds ziet te weinig artistieke ontwikkeling bij Trash. Van Issum kan er niet zoveel mee. „Ik heb subsidie nooit gezien als vanzelfsprekend. Meer als een cadeautje”, zegt ze.

De afwijzing van de subsidie, waartegen Trash bezwaar heeft aangetekend, was een verrassing omdat de Tilburgers na een moeilijke periode van pakweg twee jaar terug de laatste jaren juist wel nieuwe wegen zoeken. Van Issum wijst op de samenwerking met de Belgische band DAAU. Ook zegt Van Issum met Trash op zoek te zijn naar nieuwe speelplekken, zoals bijvoorbeeld musea als MU in Eindhoven.

Incubate en Kopenhagen Art Week
De laatste acht jaar kreeg Trash subsidie van het Fonds. Hoe het gezelschap de wegvallende subsidie van ruim 130.000 euro gaat opvangen, weet Van Issum niet. „We zijn momenteel keihard aan het repeteren voor een nieuw project, Mein Liebling. Dat gaan we half september op festival Incubate in Tilburg spelen. Begin volgende maand staan we ook de Kopenhagen Art Week. We hebben nog geen tijd gehad om te kijken wat we nog wel en niet meer kunnen doen. Maar we gaan gewoon door, dat weten we zeker.”

Trash:Milk II is nog tot en met zaterdag te zien Bij Katrien, om 19.30 en 22.15 uur.

Lees het laatste nieuws over Festival Boulevard op bd.nl/festivalboulevard.