Volledig scherm
© Thinkstock

Getuige in liquidatiezaak IJsselstein opnieuw gehoord

DEN BOSCH - De rechtbank gaat een getuige in de zaak van Samir Erraghib (37) opnieuw horen. Het gaat om de man die een van de verdachten van de liquidatie in IJsselstein heeft gezien op het volkstuinencomplex vlakbij de plek van de schietpartij.

Ook willen de advocaten van de verdachten uit Nieuwegein en Rosmalen alle camerabeelden zien die de politie heeft opgevraagd in de omgeving van de liquidatie op 17 april van dit jaar. Erraghib werd deze ochtend in zijn auto doodgeschoten toen hij zijn dochtertje naar Arabische les wilde brengen. De vluchtauto van de schutters wilde na de liquidatie niet meer starten, waarna ze het op een lopen zetten. Snel daarna werden de twee verdachten opgepakt. Er zijn beelden veiliggesteld van bewakingscamera's bij twee tankstations in de buurt van de Lanceerbaan en ook van de Jumbo-supermarkt, een bakker en een bushalte.

De getuige die nog gehoord moet worden, was op het volkstuinencomplex aan de Randdijk toen de man uit Nieuwegein die kant op vluchtte en zich daar in een huisje van de kleding probeerde te ontdoen die hij ten tijde van de schietpartij aan had. Hij werd daar door de politie opgepakt. De 23-jarige verdachte uit Rosmalen slaagde er wel in te vluchten na de liquidatie, maar werd enkele dagen later alsnog opgepakt.

Beveiliging
De tussentijdse rechtszaak van dinsdag werd gehouden in een extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam. Ook de andere zittingen worden in beveiligde rechtszalen gehouden, omdat er door familie van het slachtoffer gedreigd zou zijn de verdachten iets aan te doen. Op de publieke tribune zaten verschillende familieleden van de doodgeschoten man. Een van de mannen droeg een grote zonnebril, de ander hield de hele tijd een kartonnen bordje voor zijn gezicht om niet herkend te kunnen worden. De vrouw van het slachtoffer zat met een tolk in een apart kamertje, dat helemaal geblindeerd was.

De twee verdachten wilden opnieuw niks zeggen over hun mogelijke aandeel in de schietpartij. Ze beriepen zich op advies van hun advocaat weer op hun zwijgrecht. Ze zitten op dit moment allebei ter observatie in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

De zaak gaat op 29 november verder. De advocaten moeten voor die tijd het onderzoeksdossier van 1823 pagina's hebben gelezen.