Volledig scherm
© Thinkstock

Gevaarlijk roestvrij staal moet weg uit zwembaden

DEN HAAG - Overdekte zwembaden krijgen tot eind dit jaar de tijd om te onderzoeken of er gevaarlijk roestvrij staal is toegepast. Eigenaren zijn verplicht het te vervangen of te verwijderen als het aanwezig blijkt te zijn. Dat meldde minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst donderdag. 

Aanleiding voor de maatregel is de dood van een baby in zwembad Reeshof in Tilburg in november 2011. Het kind kwam om het leven toen 2 luidsprekers naar beneden vielen. De geluidsboxen waren vastgemaakt met bouten van een bepaald soort roestvrijstaal dat niet bestand bleek tegen chloorlucht. De gemeente bleek al al jaren op de hoogte te zijn dat de bouten van de boxen een risico vormden. Desondanks gebeurde er niets. Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze maand 60.000 euro boete tegen de gemeente wegens nalatigheid.

Bewijzen
Eigenaren moeten het staal vervangen of verwijderen. De overdekte zwembaden zijn vanaf vrijdag verplicht te bewijzen dat dergelijk gevaarlijk roestvrij staal niet meer aanwezig is. Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat in naar schatting 67 procent van de overdekte bassins dit materiaal gebruikt is.