Volledig scherm
© Thinkstock

Gezinsvoogd in de knel door toenemend aantal vechtscheidingen

DEN BOSCH - Gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg komen bij het groeiende aantal vechtscheidingen in de knel. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming ging het in 2015 om 5500 gevallen, duizend meer dan in 2009. Gezinsvoogden hebben daardoor een dubbele pet op: ze houden toezicht over de belangen van het kind maar verlenen tegelijkertijd ook zorg aan het kind en ouders. 

Bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant heeft dat geleid tot een jaar schorsing van een van de gezinsvoogden die volgens het Tuchtcollege voor Gezinsvoogden beschuldigingen van een van de ouders aan het adres van de ander klakkeloos overnam. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos (Radio 1). In de aflevering van vandaag (14-15 uur) staat een Bossche vechtscheiding centraal waarbij het Brabantse bureau betrokken was.

Onvoldoende onderzoek
In de Bossche zaak wordt een 11-jarige jongen uit huis geplaatst omdat zijn gescheiden ouders met elkaar in conflict blijven. Als de vader zijn ex-vrouw beschuldigt van suïcidale neigingen waardoor ze haar zoon negatief beïnvloedt, neemt de betrokken gezinsvoogd dat volgens het tuchtcollege over zonder het zelf te onderzoeken. Ook het waarheidsgehalte van beschuldigingen van seksueel misbruik worden onvoldoende onderzocht.

In het programma stelt regiodirecteur Gerlinde Paas van Bureau Jeugdzorg dat haar gezinsvoogden hulpverleners zijn en geen onderzoekers. „We geven ouders wel de kans om zelf aan te tonen dat beschuldigingen van de ex-partner ongegrond zijn.” Emeritus hoogleraar Jo Hermans pleit in het programma voor een splitsing van taken. „Laat gezinsvoogden toezicht houden op de belangen van het kind. Maar schakel aparte hulpverleners in voor de zorg voor het kind.”