Volledig scherm
Het kunstwerk wordt op de juiste plek geplaatst. © Rinie Boon

Glaswerk Tomadohuis van Tilburgse kunstenaar is een zenuwslopende klus

DORDRECHT/TILBURG - Kunstenaar Rob van Trier (58) uit Tilburg hield dinsdag zijn hart vast. Via een zuignap werd zijn glaskunstwerk richting de gevel van het Dordtse Tomadohuis gehesen.

De Brabantse kunstenaar heeft ruim drie maanden dag en nacht gewerkt om het kunstwerk, Wind Mee, tot stand te brengen. Het raam bestaat uit zes panelen van meer dan 750 kilo per ruit. ,,Vorige maand ging het ongelofelijk mis en kwam een van de panelen met een rotgang naar beneden", blikt Van Trier terug. ,,Het glas viel in duizend stukjes, ik was in shock en moest flink huilen. Het hele paneel heb ik in een maand tijd opnieuw moeten maken."

Roeiboot zonder riemen
Ondanks de tegenslag werkte de kunstenaar zich een slag in de rondte om het werk op tijd af te krijgen. ,,Het ontwerp toont een figuur in een roeiboot zonder riemen. Met zijn armen in de lucht vaart hij mee met de wind. Je moet zelf iets van het leven maken en genieten als het mee zit, dat is de boodschap." In het werk zijn twee stukjes glas van kunstenaar Joop van den Broek verwerkt. ,,Zijn werk hing tot begin jaren 80 aan de gevel van het Tomadohuis."

Het kleurrijke werk prijkt sinds dinsdag aan de gevel. ,,De bewoners die een appartement krijgen op deze etages, hoeven nooit meer slingers te kopen", zegt Van Trier. ,,Dankzij dit glaswerk is het altijd feest."

Volledig scherm
Rob van Trier maakt een glazen kunstwerk voor het Tomadohuis in Dordrecht. © Joris Buijs/Beeld Werkt