Volledig scherm
© Mark van de Voort

Gregoriaans weekeinde in Den Bosch

DEN BOSCH - Voor de avontuurlijke muziekliefhebber heeft het Jeroen Bosch jaar alvast een mooie traditie opgeleverd. Dit weekend vindt voor de eerste keer het Nederlands Gregoriaans Festival plaats in Den Bosch.

Aanleiding is het Bosch-jaar. Na vijf edities in Ravenstein strijkt het festival voor oude vocale muziek neer in de Brabantse hoofdstad. Qua locaties is het een voltreffer voor de festivalleiding. Met name de Grote Kerk met haar ruimhartige akoestiek ontpopte zich als een ideale plek voor gregoriaans en muziek uit de renaissance.

In de Sint Janskathedraal zorgde het Franse vijftal Mora Vocis voor een absoluut hoogtepunt met een sfeervol, kaarsverlicht klankritueel. De vrij toegankelijke Schola-estafette in de Sint-Jan werd druk bezocht door de liefhebbers van het pure gregoriaans. Zondag zijn er nog concerten in de Grote Kerk van het Vlaamse gezelschap Psallentes (15.00 uur) en de Schola Maastricht (17.15 uur). Eveneens vindt er van 13.30 tot 14.55 uur een tweede Schola-estafette plaats in de Sint Jan.