Volledig scherm
In maart botsten een goederentrein en een passagierstrein in Tilburg. © ANP

GroenLinks Den Bosch maakt zich zorgen over veiligheid goederenvervoer

DEN BOSCH – GroenLinks Den Bosch maakt zich naar aanleiding van meerdere berichten zorgen over de veiligheid van het goederenvervoer en de gezondheid van de inwoners. De partij heeft daarom vragen gesteld aan het college van B en W.

Er is sprake van aanpassingen aan het spoor bij Meteren om op korte termijn meer goederentreinen door Den Bosch te laten rijden. Langs het traject Meteren-Boxtel komen binnenkort 2 treinen per week. In 2030 moeten daar 8 treinen per dag langskomen. Langs het traject Den Bosch-Nijmegen komen minder goederentreinen.

Gezondheid
Door de GGD is onlangs nogmaals benadrukt dat mensen die naast het spoor wonen hier ziek van kunnen worden, terwijl er bijna geen aandacht is voor maatregelen om de gevolgen hiervan te verminderen. GroenLinks zou hier graag bij iedere verandering van de hoeveelheid goederentreinen aandacht voor hebben.

Vragen
GroenLinks heeft aan B en W de vraag gesteld of de gemeente in het kader van de gezondheid van de bewoners bezig is met het inventariseren welke gevolgen de extra treinen hebben. Ook wil de partij naar aanleiding van het rapport over het ongeluk met de giftrein in Tilburg, dat afgelopen week naar buitenkwam, weten welk contact er is tussen het college en de minister over het vervoer van gif over het spoor. Ten slotte stelt GroenLinks nog de vraag of het college bereid is om de minister te vragen geen vervoer van giftige stoffen meer toe te staan door dichtbewoond gebied, en dit te laten plaatsvinden over de Betuweroute of via andere alternatieven.