Volledig scherm
© Thinkstock

Halsoverkop vakanties omboeken of inkorten omdat HBO en MBO een week eerder starten

DEN BOSCH - Menig ouder heeft zijn vakantie moet inkorten, omboeken of zet noodgedwongen zijn kinderen eerder op de trein omdat op het MBO en HBO de scholen een week eerder beginnen.

De vervolgopleidingen in Den Bosch beginnen namelijk op 29 augustus al met de eerste reguliere lesweek. De regio Zuid, waar Middelbare en basisscholen zich aan vasthouden, begint pas weer op 5 september. Vooral ouders van kinderen die de overstap van de middelbare school naar een vervolgopleiding maken, hebben in die laatste week nog een vakantie geboekt.

De zomervakantie op de vervolgopleidingen eindigt altijd in de laatste week van augustus. Alleen als de regio Zuid later vakantie heeft, zoals dit jaar, kan het zijn dat de vervolgopleidingen later beginnen als het basis- en voortgezet onderwijs. Overigens geven de scholen in de regio aan 'voor zover bekend' nog geen klachten te hebben ontvangen over de verzette vakanties.

Een greep uit de reacties op de eerdere oproep:

"Wij hebben er inderdaad last van. Omdat mijn jongste zoon pas weer op 5 september naar school hoeft dacht ik geen vuiltje aan de lucht: en boeken 'laat', 3 weken in augustus. Iedereen blij. Recent bleek echter dat de introductieweek van de opleiding van de vriend van mijn dochter op de Fontys hogeschool in Eindhoven al op maandag 22 augustus start. Mijn dochter start bij Avans Hogeschool ook in de week van 29 augustus.Ik was inderdaad nogal verrast omdat ik ervan uitging dat beide HBO scholen in regio zuid zeker niet voor 5 september zouden starten. We hebben het opgelost: nu zetten we beide jongelui op zondag 21 augustus ’s ochtends vroeg op de TGV in Montelimar, Frankrijk en worden ze nog dezelfde avond opgehaald door de ouders van de vriend van mij dochter in Rotterdam. En wij: wij maken met zijn drieën onze vakantie af in Frankrijk. Onze hond Lily heeft hierdoor een meevaller. Ze hoeft op de terugweg naar Nederland niet in de bench in de kofferbak maar mag lekker languit op de achterbank liggen."
Claartje van Heusden

"Wij kwamen daar ook erg laat achter, sterker nog: ik vind dat de vervolg opleiding hier wel op had mogen attenderen. Geluk bij ongeluk (anders hadden ze gewoon pech) zitten wij in Texel en zal ik extra kosten moeten maken om mijn zoon naar huis te brengen en dan weer zelf terug te rijden naar Texel. Maar wij verzetten niks."
Edward v Engelen

"In ons gezin ben ik de persoon die een HBO opleiding volgt. Omdat mijn kinderen laat vakantie hebben dachten wij lekker laat te boeken want dan is het goedkoper. Dus gaan wij weg van 21 augustus tot en met 31 augustus. Na het boeken bleek dat 31 augustus mijn eerste lesdag is omdat ik deeltijd studeer. Gelukkig gaan we met de auto en dus vertrekken we een dag eerder richting huis. De vakantie omboeken scheelde een paar honderd euro. Dus daar hebben we niet voor gekozen." 
Aafje

"Bij inschrijving werd er gezegd dat het schooljaar in september begint of februari. Hier vanuit gaande heb ik onze vakantie tijdens de laatste 2 weken gepland van de schoolvakantie. Bij toeval kom ik er achter dat de introductieweek begint in onze eerste vakantieweek, weliswaar niet verplicht. De tweede vakantieweek is lesweek 1, dus wel verplicht. Ik heb dus van alles moeten regelen om er voor te zorgen dat mijn zoon naar de introductie week kan ( logeeradres etc..) . Na dat alles was geregeld bleek dat de introductie maar 2 dagen was namelijk 24 en 25 augustus. Nu moeten we dus weer heel de planning omgooien en dus een keer extra op en neer rijden vanaf het vakantie adres om hem naar huis te brengen. Al met al en heel gedoe. Ze zijn hier helemaal niet duidelijk in pas als je je hebt aangemeld laten ze hier iets van doorschemeren via een wazig linkje op de site."
​Hans Grefkens