Volledig scherm
Een blik op de Verkadefabriek vanaf de Boschdijkstraat in Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

Harde taal politiek Den Bosch aan adres Verkade

DEN BOSCH - 'Wees transparant en zeker als er niets te verbergen is, gooi de boeken open!' Die oproep doet de Bossche politiek aan de Verkadefabriek. Want volgens de politiek en cultuurwethouder Huib van Olden is de directie van de Verkadefabriek niet duidelijk over de bv’s, stichtingen en geldstromen die er vanuit de cultuurtempel lopen.

Van Olden: „Dit is een publieke wereld met publiek geld (subsidie, red.). Dan moet je transparant willen zijn. En opbrengsten niet ergens neerleggen waar wij geen zicht op hebben.” Nol Roos (Bossche Volkspartij): „Als de duidelijkheid er niet komt, overwegen wij een raadsonderzoek en willen we de subsidie geheel op nul zetten.”

Geen openheid
Ook andere politici reageerden op de oproep. Frans van Valkenburg (Bosch Belang): „Eerst volledige duidelijkheid, dan pas over de toekomst met de Verkadefabriek praten. En als er geen openheid komt, overwegen wij de subsidie stop te zetten.” En Annemarie Hoog Antink (D66): „De transparantie eerst goed regelen, dan pas praten we verder.”

Cijfers op tafel
In de discussie woensdagavond tijdens de commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen liep de feitenkennis bij de verschillende politieke partijen uiteen, maar op één punt vonden ze elkaar én de wethouder. De Verkadefabriek moet de boeken en alle cijfers op tafel leggen. Iets wat in de ogen van de politiek en het gemeentebestuur tot nu toe niet is gebeurd.