Volledig scherm
De harige fijnstofvanger. © Provincie Noord-Brabant

Harige planten op Bossche geluidsschermen voor opvang fijnstof

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant gaat langs de N279, ter hoogte van het Maximakanaal, experimenteren met harige planten op geluidsschermen om fijnstof op te vangen. De plant is de 'Lonerica Green Junkie', een harige kamperfoelievariant die vijf keer zoveel fijnstof zou kunnen opvangen als andere planten.

Het experiment heeft plaats langs de N279 ter hoogte van het Máximakanaal, omdat hier betonnen geluidschermen staan die geschikt gemaakt kunnen worden voor het aanbrengen van beplanting.

De volledige lengte van de geluidswal wordt na de zomer beplant. Het gaat om een kleine achthonderd meter met de harige kamperfoelisoort en nog eens zeventig meter met de klimopsoort Hedera, die vaker wordt gebruikt om geluidschermen te verfraaien. Op deze manier kunnen de verschillen in opvang van fijnstof tussen beide plantsoorten met elkaar vergeleken worden.

Samenwerking
Over een periode van drie jaar hoopt de provincie zo voldoende gegevens te kunnen vergaren over de afvang van fijnstof, de groei en plantdichtheid van de plantsoorten. Noord-Brabant werkt hierbij samen met uitvoerder Donkergroen BV, de HAS Greenbusinesschool in Den Bosch en de Universiteit van Antwerpen. De resultaten van de proef moeten in de loop van 2019 bekend worden.

Ook in Amsterdam is in januari van dit jaar een proef van start gegaan met deze plant.