Volledig scherm
Gedeputeerde Johan van den Hout (2e van rechts) en HAS-collegevoorzitter Dick Pouwels (2e van links) in de praktijktuin van de opleiding. © Maarten van den Hurk/BD

HAS Hogeschool onderzoekt kansen van boer in natuur

DEN BOSCH - Hoe kan een agrarisch ondernemer bijdragen aan natuurdoelen en daar ook een boterham aan verdienen? Voor dit actuele vraagstuk begint HAS Hogeschool in Den Bosch een nieuw lectoraat.

De van oorsprong agrarische opleiding in Den Bosch richt zich hiermee nadrukkelijk óók op het thema 'leefomgeving'. Dat is een logisch antwoord op de actualiteit, aldus collegevoorzitter Dick Pouwels. In zijn ogen blijft in de toekomst maar een beperkt deel van de boeren in Brabant aan intensieve landbouw doen en zullen er nieuwe verdienmodellen moeten komen voor veel anderen: ,,Wij gaan ideeën daarvoor ontwikkelen, laten zien wat kan en werkt."

Steun van de provincie
Het nieuwe lectoraat 'innovatief ondernemen met natuur' komt bovenop bestaande onderwijsprogramma's. Het vergt circa 850.000 euro voor vier jaar. De provincie steunt met 500.000 euro. Vrijdagochtend ondertekenden provinciebestuurder Johan van den Hout en Dick Pouwels een samenwerkingsovereenkomst.