Volledig scherm
Simon Knopper interviewt directeur Schellekens © Fontys Live

Hectische eerste dag op Mundial, maar de directeur is tevreden

TILBURG - ,,Het was een zware, drukke en hectische eerste dag. Dat is meestal zo als er regen valt, maar ik ben heel erg tevreden over het verloop.” Na een kort nachtje kijkt creatief directeur Erwin Schellekens zoals bijna altijd goedgehumeurd terug op de eerste dag van ‘zijn’ Festival Mundial. Dat kan ook bijna niet anders, het was alweer een tijdje geleden dat het festival uitverkocht. Geen reden om stil te zitten overigens, met een zondag waarvoor opnieuw slecht weer is voorspeld.

Voor de tweede Mundialdag is zelfs code geel afgekondigd, onder meer voor de provincie Brabant. Schellekens en zijn team onderhouden daarom nauw contact met het KNMI, iedere twintig minuten is er een update. “Als het écht vervelend wordt met het weer, weten we dat in ieder geval ruim van tevoren. Gelukkig hebben we voldoende plek om alle bezoekers in binnenruimten onder te brengen. Alle scenario’s liggen klaar, wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van onze bezoekers dus die nemen we dan ook heel serieus.”

Rijen na regen
Op zaterdag ging het echter wel een beetje mis met het weer. Juist op het moment dat de grootste hoeveelheid regen viel kampte de entree met een technische storing, ‘water in één van de kabels’. Gevolg: lange rijen voor de ingang en kletsnatte bezoekers.

,,Ik kan daar wel allerlei excuses voor verzinnen, maar dat was gewoon niet goed”, zegt Schellekens. ,,Alle techniek was uitgebreid getest, maar risico op een storing is er altijd. We hebben er alles aan gedaan de rij alsnog zo kort mogelijk te houden en mensen sneller naar binnen te krijgen, maar dat kan ook niet té rigoureus want dan loopt ons hele systeem met de verschillende bandjes (weekend, kind, dag) de mist in. De entree is in ieder geval een extra aandachtspunt voor vandaag.”

Heeft ie zelf nog wat optredens kunnen bekijken op de eerste festivaldag, ondanks alle hectiek? ,,Jazeker, Jack Parow vond ik heel goed. En ook van OKA en Bitori heb ik heel erg genoten. Persoonlijke favoriet blijft toch wel Den Sorte Skole, die mannen zijn écht bezeten van muziek. Alles dat ze horen, zetten ze om in iets muzikaals, razend knap.” Schellekens zegt voor de zondag vooral uit te kijken naar Nneka (,,zij staat al vijf jaar op ons lijstje”) en Tinariwen. ,,Maar ik kijk ook heel erg uit naar de zon die doorbreekt, die kunnen we vandaag goed gebruiken.“

Lees meer over Festival Mundial op bd.nl/mundial.