Volledig scherm
Zusters voeren de kippen bij het hoenderverblijf op de abdij in Berkel-Enschot. © Archief trappistinnen

Heemkundekring: 'Historisch erfgoed van de kippenkooi beschermen'

BERKEL-ENSCHOT - Een kippenkooi, is dat nou ook al iets om te beschermen? "Dat zal wel niet iedereen vinden", zegt Jack van der Sanden uit Berkel-Enschot. Maar de heemkundekring waarvan hij lid is, vindt het zeker wel. "Erg mooi en belangrijk. Zo kom je ze in Nederland denk ik niet meer tegen."

Ze hadden een best leven, de 200 kippen die de zusters trappistinnen in Berkel-Enschot hielden. Met vrije uitloop en een riant onderkomen van steen, in bungalow-stijl. De nonnen zijn vertrokken, abdij Koningsoord wordt omgebouwd tot woningen, de kloosterboerderij werd een medisch centrum.

Historische waarde
Maar het aanpalende kippenverblijf uit de jaren '30 van de vorige eeuw staat maar te staan en verloedert. Sloop lijkt onafwendbaar. Cultuurhistorisch Niet als het aan heemkundekring De Kleine Meierij ligt dus. Het gebouwtje heeft 'duidelijke cultuurhistorische waarde', zegt die, en is 'de moeite van het bewaren waard'. Zo staat het in een brief aan B en W van de gemeente Tilburg. Knap het op en maak er een kinderboerderij van, stelt de heemkundekring voor. En bij de gemeente klinkt: we gaan het onderzoeken.

Wethouder Mario Jacobs: "We dragen graag 'het verhaal Koningsoord' uit, en daar is dit een onderdeel van. Daarom gaan we kijken of het de moeite waard is het kippenverblijf in ere te herstellen, en vervolgens wat we er mee kunnen doen."