Volledig scherm
Kunsthistoricus Ad de Visser hield een inleidend praatje. © Chris Korsten

Heringerichte binnentuin van appartementencomplex in Sint-Jorisstraat Den Bosch geopend

DEN BOSCH - Enige tijd geleden was de binnentuin van een appartementencomplex in de Sint-Jorisstraat nog een volslagen wildernis. Daarvan is niets meer terug te zien. Zaterdag voltrok zich de officiële opening van de volledig heringerichte tuin.

Een op een grote kei rustend bronzen fonteintje in de vorm van een schaal waarop het hoofd van Johannes de Doper ligt. Het is zonder enige twijfel dé blikvanger van de tuin. Kunstenaar Klaas Burger (38) uit Den Bosch, verbonden aan de Academie voor Beeldvorming, is de ontwerper. "Dit monumentale gebouw heeft zijn oorsprong in 1492, het jaar dat Cristóbal de Colón de Nieuwe Wereld ontdekte. Aanvankelijk was het een klooster, dat gewijd was aan Sint-Jan Baptist oftewel Johannes de Doper. Dat verklaart deels de keuze voor het ontwerp. Als je goed kijkt, zie je 5 verschillende hoofden die digitaal zijn samengesmolten. In wezen zijn het de hoofden van betrokkenen die aan de wieg hebben gestaan van de herinrichting. Onder hen verscheidene bewoners."

"Het leeuwendeel van de circa 40 wooneenheden van het complex bestaat uit studio's voor eenpersoonshuishoudens", vervolgt Burger. "Johannes de Doper, die evenmin een gezin had, had hier best kunnen wonen. Een speelse gedachte die de symboliek van Single Saint -de naam van dit kunstwerk- versterkt. Aan het feit dat uitgerekend het afgehakte hoofd van de heilige zich op de schaal bevindt, ligt een verhaal uit de Bijbel ten grondslag."

De tuin wordt verder gekenmerkt door comfortabele zitkeien en aparte eilandjes met daarop planten en plukkruiden, omgeven door grind. "De diversiteit van kruiden kan zeker van te pas komen bij het bereiden van een maaltijd. In de perkjes groeit tijm, salie, citroenmelisse, munt, dragon, you name it!", aldus Bauke Fokkema die als hovenier bij het geheel betrokken is geweest. Het project is tot stand gekomen dankzij financiële steun van het Buurtcultuurfonds van BrabantWonen, de verhuurder. "Geweldig dat de bewoners zelf de kar hebben getrokken om de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving te verbeteren", concludeert Peter van der Kolk, projectleider bij BrabantWonen.

Volledig scherm
De Bossche kunstenaar Klaas Burger, de ‘schepper’ van de Single Saint. © Chris Korsten
Volledig scherm
De binnentuin van het appartementencomplex heeft een complete metamorfose ondergaan, met de bronzen fontein als eyecatcher. © Chris Korsten
Volledig scherm
Hovenier Bauke Fokkema. © Chris Korsten