Volledig scherm
Een dienst van Nieuwe Creatie, een christelijke stroming die in Tilburg en Turnhout zit, in De Montfortkerk in Tilburg-Noord. © John Schouten / Beeld Werkt

Het evangelie volgens Danny Soto

TILBURG - Nieuwe Creatie, de bijbelvaste kerkgemeenschap gesticht in Turnhout, krijgt voet aan de grond in Tilburg-Noord. Gelovigen hebben Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse achtergronden.

Danny Soto is pastor in Turnhout, John Dibbets is dat in Tilburg. De twee predikers maken zich niet druk om grenzen in dit aardse bestaan. Nederland, België, het zijn maar begrippen, zij vertoeven in een geestelijke wereld die zij het Koninkrijk Gods noemen.

Soto startte vier jaar geleden in Turnhout met Nieuwe Creatie: een kleine christelijke kerk die uiteenlopende gelovigen aan zich bindt: Antillianen, Surinamers, Colombianen, Nederlanders.

Goedlachs
„Ik ben evangelist en heb gepredikt in Indonesië, Colombia, in gevangenissen”, zegt Soto, een goedlachse kerel die lange tijd een eigen schoonmaakbedrijf had. Nu heeft hij een arbeidshandicap. En een missie.

„Ik herinner me de dag dat ik een telefoontje kreeg van een bekende uit Spanje, ’s middags om drie uur precies. Hij had een ingeving ontvangen: ik moest een kerk beginnen. Met die opdracht heb ik geworsteld, want ik wist dat het zwaar zou worden. Nu zijn er gemiddeld veertig mensen bij een dienst in Turnhout, ook uit Nederland. We geven bijbelstudie; uitleg, geen interpretatie. Er zijn bidavonden en de dienst is zondag.”

Zijn kerk trok vanaf dag één gelovigen uit Tilburg. Die kwamen met de scooter of met de Lijn, de Vlaamse busdienst, naar Turnhout. Zieltjes genoeg en Soto besloot om een kerk in Tilburg te beginnen. Niet na een belletje uit Spanje, hij ontving de ingeving deze keer zelf. Soto gelooft in een lijntje met God. Dat is niet pedant bedoeld. „Iedereen die zich openstelt voor het zuivere geloof heeft zo’n verbinding”, weet Soto.

Echtscheidingen
De Turnhouter benaderde Brabander John Dibbets. Die is nu de voorganger in Tilburg. Zijn vrouw ook. De diensten zijn in de Montfortkerk in Noord. Daar is ook Faith Hope Love, een groot evenement met bezoekers uit het hele land De kerk trekt complete families uit de wijk en de voorgangers komen ook bij hun kerkgangers over de vloer.

Dibbets: „Als gezinnen in de problemen zitten – financieel, relationeel, echtscheidingen – dan gaan wij in gesprek. We brengen mensen in relatie tot Jezus Christus, want dat maakt ze gelukkig. Nee, we zweven niet, integendeel, we maken gewoon deel uit van deze wereld, maar we leven daarnaast in een geestelijke wereld.”

Soto: „Nieuwe Creatie moet je letterlijk nemen: als iemand contact maakt met God wordt hij opnieuw geboren. Het is heel simpel: de mensen moeten goed voor elkaar zorgen. Ons geloof is gebaseerd op De Handelingen van de apostelen. Daar houden we ons strikt aan. We leven in een snelle maatschappij, maar passen Het Woord niet aan, we passen het toe. En nee, we zijn niet beter dan anderen, we zijn net zo zondig.”

Vuisten
Dibbets: „Mijn broer beschikt over grote vuisten. Ik heb hem gevraagd op te treden als hij merkt dat ik in de fout ga. Ja, dan mag hij me slaan.”
Zelf noemen ze Nieuwe Creatie met latino’s, een Turk en een Albaniër een multiculti-kerk. „In Tilburg zitten we in een wijk met veel moslims”, zegt Soto. „Dat maakt ons niet uit. We willen een relatie opbouwen met mensen in de wijk, dat kan met zo’n vijftig tot honderd gelovigen. Een grotere kerk ambiëren we niet. In Tilburg bereiken we 25 gezinnen.”

Na Turnhout en Tilburg begint Soto nu ook een kerk in Haarlem.

Dibbets zit tot over zijn oren in Nieuwe Creatie. En dat ging nog snel ook. „Ik dacht: ik ga een handje helpen, een beetje zingen en gitaar spelen. Nu ben ik prediker en trek ik de kar in Tilburg. Ik was op een bijeenkomst waar een zakenman tegen me zei: Jij en je vrouw zijn een voorgangersechtpaar. O, dacht ik, dat is dé boodschap, nu spreekt God via jou tot mij.”

Zelf communiceren de pastors via sociale media met hun gelovigen: met de app, via Facebook, de eigen website.

Dibbets zegt dat gelovigen met een criminele achtergrond door de kerk op het rechte pad zijn beland. „Onze kerk trok ook criminelen, gevangenen, mensen die psychotisch zijn, mensen die met zelfmoord dreigen, die doodongelukkig zijn. We zijn niet het ei van Columbus, maar het woord van liefde helpt deze mensen enorm.”

Er zijn christelijke kerken in alle soorten en maten, is deze meer bijzonder dan anderen? Dibbets: „Zeker niet, maar je moet het kaf van het koren scheiden. Veel kerken streven hetzelfde na. We horen allemaal tot een groter geheel. Vergelijk dat geheel voor het gemak met een lichaam. Er is een hoofd, er zijn handen en armen. Dat is zo ook met religie, ik denk dat wij de voet zijn.”

Volledig scherm
Voorgangers Danny Soto (l) en Jan Dibbets. © John Schouten / Beeld Werkt
Zondagsschool vertelt en zingt over Pasen. Wilt u ons bezoeken zie onze website www.nieuwecreatie.com