Volledig scherm
© Thinkstock

Het is echt waar: Brabant werd vorig jaar veiliger (graphic)

DEN BOSCH - Geloof het of niet, maar Brabant is vorig jaar opnieuw een stukje veiliger geworden. Het heftige gevecht tegen de drugsbaronnen mag dan nog lang niet gewonnen zijn, de alledaagse criminaliteit is op de terugtocht.

Het blijkt allemaal uit de Misdaadmeter 2015, waarvoor het Brabants Dagblad opnieuw samenwerkte met het AD. Inbraken, diefstallen, vandalisme: in de meeste Brabantse gemeenten was vorig jaar een daling te zien.

Uit de Misdaadmeter komt Amsterdam - opnieuw - naar voren als onveiligste stad van Nederland. Maastricht staat op 2, Eindhoven op 3, daarna volgen Rotterdam en Den Haag. Tilburg (vorig jaar nog 11e) zakt nu naar plaats 17, een prestatie waar burgemeester Peter Noordanus zeer mee in zijn nopjes is.

Schuurtjes
Den Bosch stijgt van 28 naar 19, maar is van de 5 grootste steden in Brabant toch de veiligste. Helmond staat op 11, Breda op 13. Nadere bestudering van de Brabantse cijfers brengt nog een aantal opvallende zaken aan het licht. Zo wordt er - relatief gezien - nergens in Nederland zoveel in schuurtjes ingebroken als in de gemeente Alphen/Chaam: in 2015 gebeurde het 60 keer. Buurgemeente Baarle-Nassau is nummer 2.

Beroving en autodiefstal
En Den Bosch scoort landelijk gezien een derde plek bij het aantal inbraken in auto's. Oss scoort juist weer goed bij autodiefstallen. De meeste kans om op straat beroofd te worden loop je in Brabant in Tilburg. Maar in absolute aantallen is het aantal straatroven in Tilburg juist sterk gedaald. Overigens is het niet zo dat de criminaliteit terugloopt omdat de aangiftebereidheid van de burger is afgenomen. Uit onderzoek blijkt dat dat niet zo is. 

De cijfers van verschillende misdrijven en overtredingen zijn per gemeente in kaart gebracht.