Volledig scherm
Kattenparadijs Mispoes © Bart Gotink/BD

Het kattencafé is open, en ondanks een kattenallergie schuiven de eerste gasten aan

Wo 29 jun, Ze is eigenlijk allergisch voor katten. Ze kan er last van krijgen in haar ogen. Maar op de allereerste dag dat Kattenparadijs Mispoes in de Orthenstraat geopend is, zit Jolanda Faber toch met haar moeder een tosti en worstenbroodje te eten. Want de liefde voor de beesten, die wint uiteindelijk.

Door Bart Gotink

Woensdagmorgen ging Kattenparadijs Mispoes open voor het publiek. Eigenaresse Marloes Vorstenbosch (27) deed het idee op in Thailand. Een lunchroom waar mensen kunnen eten en tegelijkertijd kunnen knuffelen met de daar aanwezige poezen. Het is dus niet de bedoeling dat gasten zelf dieren meenemen. 

Londen
Faber vertelt tijdens haar colaatje dat ze al eens een kattencafé bezocht in Londen. Toen ze las dat er één in Den Bosch kwam, wisten de moeder en dochter uit Asten gelijk dat ze hier langs moesten. En Jolanda vindt het prachtig, katten aaien en tegelijkertijd lunchen. Al komen niet alle katten direct bij haar langs.

Eigenwijs
Voor het paradijs moet 3 euro toegang worden betaald. Maar dat hebben de meeste wel over voor een aaitje met lapjeskat Nacho, kitten Simba, de luie Miss Poes of de wat norse René. Zoals Iris Doremaele en Maaike Plug, twee studentes uit Kerkdriel. „Katten zijn eigenwijs, ze doen wat ze zelf willen”, verklaart Doremaele haar liefde voor het beest. Ze komen speciaal voor de katten, want ‘gewoon koffie drinken kun je toch overal’.

Crowdfunding
Mila Bucx hielp mee met de crowdfunding voor het café. Al voor de start werd er 22.000 euro opgehaald bij het publiek. Als Bucx niet (ook) allergisch was geweest voor de dieren, had ze thuis wel al vijf katten gehad, vertelt ze. Nu heeft ze slechts een rode, kortharige kater thuis. Ze is fan van de lapjeskat Nacho, al heeft ze nog niet alle katten even goed gezien. „Katten zijn knuffelig, willen spelen en hebben een eigen wil", verklaart ook zij.

Honden
De strijd tussen katten en honden is hier in elk geval niet spannend. Bucx: „Bij een hond heb je het idee dat je ze alles kunt laten doen. Ze worden zo aanhankelijk.” Faber: „Honden zijn eigenlijk veel dommer. Een kat is gewoon intelligent.”

Volledig scherm
Kattenparadijs Mispoes
Volledig scherm
Kattenparadijs Mispoes © Bart Gotink/BD