Volledig scherm
Herbouw in hout, uit de de tijd van Jeroen Bosch © Facebook

Het liefst ziet Bosschenaar precies hetzelfde terug in gat van de Pearle op de Markt

Ma 20 sep. Jan van Heijningen gooide de knuppel enige tijd geleden alvast in het hoenderhok. Kan er geen discussie komen over het nieuwe pand op de Markt, op de plek van Pearle, vroeg de voorzitter van de Stichting Monumentenzorg in Den Bosch zich af. Oké, doen we!

Door Bart Gotink

Voor het gemak deed Van Heijningen zelf de aftrap met drie opties: moderne nieuwbouw, een kopietje van het vorige pand of houten gevels uit de tijd van Bosch. ‘Mag het voor een keer?’, vroeg hij zich bij dat laatste af, waarmee zijn eigen voorkeur doorschemerde. ‘Uniek in Nederlandse binnensteden’, oordeelt ook planoloog Jaap Kai op Twitter over houten herbouw.

32 procent
En toch, dat hout is in een allesbehalve representatieve Twitterpoll niet zo populair: 32 procent. Nee, de reconstructie van het vorige pand is met 56 procent populairder. „Nieuwbouw past zeker niet. Dus laat het maar zo veel mogelijk lijken op wat er stond”, verwoordt Marloes Reijnders op Facebook het sentiment.

Horror
De eigentijdse nieuwbouw legt daarbij met afstand af (twaalf procent), met de horror van het ‘nieuwe’ Perry Sport en Schaap en Citroen in het achterhoofd. Al is Kirsten Dingemans-Heijlaerts een zeldzame pleitbezorger. „Eigentijdse nieuwbouw met hout, maar vooral geen historiserend gedoe. Het gebouw is weg, dat is jammer, maar het was al geen puur pand. Op de Markt is al een mix van verschillende eeuwen; deze eeuw mag daarin best een plek krijgen.”

Andere opties?
Emiel Bootsma pleit voor ‘een extra optie’: leeg laten. „Nieuwe zijgevels opmetselen voor de Kleine Winst en de Febo en verder niets. Of hooguit een podium (verhoging) voor optredens, want dat staat nu niet op de Markt. Het is een mooie hoek van waaruit dat kan.”

Volledig scherm
Op de hoek Markt-Hinthamerstraat is vrijwel geen puin te zien van het ingestorte Pearle-filiaal. © Marc Brink/BD
Volledig scherm
Pearle Den Bosch © BD