Volledig scherm
Bisschop Antoon Hurkmans. © Chris Korsten

Het zoemt: zaterdag nieuwe bisschop voor Den Bosch

* UPDATE 12.52 uur * DEN BOSCH - De benoeming van een nieuwe bisschop voor Den Bosch, als opvolger van Antoon Hurkmans, lijkt aanstaande. 

Volgens journalist en Vaticaanwatcher voor het Nederlands Dagblad Hendro Munsterman, onlangs nog uitgeroepen tot Katholiek van het Jaar, wordt zaterdagochtend de naam prijsgegeven. Munsterman zegt daarvoor over 'bewijzen' te beschikken.

Volgens cultuurtheoloog Frank Bosman is Munsterman doorgaans goed ingevoerd: "Als dit morgen niet blijkt te kloppen, is dat een afgang voor hem." Wegens de uitvaart van Jan Peijnenburg, oud-archivaris van het bisdom Den Bosch, kon in het bisschoppelijk paleis aan de Parade niemand het gerucht bevestigen of ontkennen.

Gezondheid
In september maakte monseigneur Hurkmans bekend dat hem op eigen verzoek wegens gezondheidsredenen ontslag is verleend door het Vaticaan. Zijn hulpbisschop Rob Mutsaerts leek de gedoodverfde opvolger. De benoeming laat nu al een half jaar op zich wachten. De promotie van Mutsaerts is in elk geval geen automatisme gebleken.

Andere namen die de ronde doen: Gerard de Korte (bisschop van Groningen/Leeuwarden), Jan Liesen (bisschop van Breda), Ron van den Hout (vicaris-generaal in Den Bosch) en Ted Hoogenboom (hulpbisschop van Utrecht).