Volledig scherm
Kijkers bij de sloop van het tijdelijke bruggetje langs de Bartenbrug © Bart Gotink/BD

Hobby 'Bartenbrug kijken' gaat laatste dagen in: 'Hopelijk beginnen ze snel aan het theater'

Wo 31 aug. 3, 4, 5 dagen per week, soms zelfs elke dag. Kijken naar de Bartenbrug is een tijdelijke hobby geworden van heel wat Bosschenaren. Heel wat Bosschenaren die nu op zoek moeten naar een nieuwe hobby, als komende dagen ook de laatste restjes van de tijdelijke brug worden gesloopt.

Door Bart Gotink

Dat laatste mag dan nog wel een klein hoogtepuntje vormen: 25 tot 30 man en een verdwaalde vrouw staat woensdagmorgen de bouwvakkers aan te gapen. Onderwijl kritiek leverend op deze afbraak, pratend over het ontwerp van de brug, maar ook gewoon ouwehoeren over het ‘wief’ thuis.

Beu
Neem dagelijkse bezoeker Joop Hooijmans. Vandaag is hij het wel ‘een beetje beu’, na twee uur kijken. Maar naar zijn huis in Vlijmen gaan, daar heeft hij ook weinig zin in. Of hij de nieuwe brug mooier vindt dat het vorige ontwerp, met de brughoofden? „De brug was nog niet af, dus dat weet ik niet. Een lelijke vrouw kan er met kleren aan ook mooi uit zien”, constateert hij.

Regen
Ad Hooymans komt al vijf jaar bijna dagelijks even kijken, ‘mits het niet regent’. Dat het vijf jaar heeft geduurd is voor Henk Beekwilder, die naast hem staat, ‘natuurlijk van de zotte’. Maar ach, op een gegeven moment weet je ook niet beter. Nu is hij weer een kwartiertje sneller. Een vrouw vertelt hoe haar huis werd gesloopt, en ze tijdelijk in de Maaspoort woonde. „Kom je na een paar jaar terug in je nieuwbouwhuis, is die brug nog altijd niet af.”

Geklust
Nu dus wel. En men is tevreden. Mooie, simpele brug. Waar de hobby zich nu naar toe verplaatst? Hooijmans: „Er wordt altijd wel ergens geklust.”
En belangrijker nog, er is genoeg om je op te verheugen: een nieuwe Pearle op de Markt, een nieuw theater op de Parade. „Ja, hopelijk beginnen ze snel!” En stiekem hopen dat dat vervolgens lekker lang duurt.

Volledig scherm
Sloop van het tijdelijke bruggetje langs de Bartenbrug © Bart Gotink/BD