Volledig scherm
Pleuni van Casteren: ,,Lid worden van een studentenvereniging is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen." © Sander Verhoeven/Beeld Werkt

Hoe overleef je een nieuwe studie zonder introductieweek?

TILBURG/DEN BOSCH - Het studentenleven. Eindelijk ben je daar. Je tienerkamer uit en richting een studentenkamer in een onbekende stad vol onbekende medestudenten. Gelukkig zijn er nog de introductieweken! Maar wat nou als je de TOP-week in Tilburg of de intro van de HAS Hogeschool in Den Bosch deze week mist?

Niet getreurd. Volgende week is er in Tilburg nog een kans om de schade wat te beperken. „Op het Koningsplein is dan een grote biercantus. Daar mag je alleen aan meedoen als je staat ingeschreven bij een vereniging. Maar dat moet je eigenlijk sowieso doen. Dus dat gaat goed komen”, vindt studente Pleuni van Casteren. Dat aansluiten kan bij elke vereniging die je wilt. Sport-, studie- of studentenvereniging. Keuze genoeg in Tilburg. „Maar doe het wel. Het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

Ook de vierdejaars student Emmelie de Jong pleit voor aansluiten bij een vereniging. Zij studeert in Den Bosch. ,,En dat is wel minder een studentenstad dan Tilburg. Dus wil op de hoogte blijven van wat er voor studenten georganiseerd wordt, is een studentenvereniging wel handig."

Op kamers
Tip nummer twee volgens de dames: ga op kamers. Geen probleem in Tilburg volgens Pleuni. „Niet te duur en bijna geen wachtlijsten. Ik zit al jaren voor 275 euro in de maand. Prima toch?” En dan niet alleen, maar met huisgenoten. „Die kunnen je wegwijs maken in de stad."

Zijn er nog echte afraders? „Nee. Alles een keer proberen, vindt de 24-jarige Pleuni. Als je dan op je bek gaat, heb je gewoon weer wat geleerd.”

Meer tips voor eerstejaars in Tilburg en Den Bosch zijn te lezen in het Brabants Dagblad van woensdag 24 augustus.