Volledig scherm
© Erna Lammers

Hondencontroleurs binnenkort op pad in Den Bosch

DEN BOSCH - Hondencontroleurs gaan in september in Den Bosch op pad om in huizen te controleren op de aanwezigheid van honden. Als controleurs een hond aantreffen waarvoor geen aangifte is gedaan, dan is dat goed voor een boete van 80,52 euro. De boete komt bovenop het jaartarief van 80,52 euro voor de eerste hond. De tweede hond kost 120,96 euro en de derde 161,64 euro.

Begin vorig jaar viel bij de eigenaren van ruim 10.000 honden een aanslag voor hondenbelasting in de bus en werd in totaal 854.000 euro geïnd. Een deel van deze belasting wordt besteed aan zaken die met honden te maken hebben, zoals uitlaatvelden en controles op hondenbezit.

Door een uitspraak van de Hoge Raad in 2013 zijn Nederlandse gemeenten niet verplicht om de opbrengst van hondenbelasting puur en alleen aan ‘hondenzaken’ te besteden. Een eerdere uitspraak van het gerechtshof verplichtte gemeenten juist wel om de opbrengst van hondenbelasting uit te geven aan bijvoorbeeld hondenuitlaatplekken en het opruimen van hondenpoep.