Volledig scherm
Tijdens de inloopavonden wordt er geen alcohol geschonken. Wel gratis ranja, water, thee of koffie. © Peter de Bruijn

Honderd vrijwilligers voor De Poort in Den Bosch

DEN BOSCH – Jongerencentrum De Poort in Den Bosch telt vanaf deze week honderd vrijwilligers. De vrijwilligers; vooral jongeren tussen de 15 en 23 jaar, staan onder meer achter de bar en helpen bijvoorbeeld mee met het organiseren van feesten en inloopavonden.

Ruim 85 jongeren hebben een sleutel van het gebouw gekregen. ,,Die hebben ze verdiend. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook in het weekeinde hier naar binnen zonder begeleiding”, zegt jongerenwerker Nick van Hoof. Hij is één van de vijf professionals in De Poort. ,,We waren aanvankelijk bang voor diefstal, vernielingen, rotzooi, drugs- en alcoholgebruik. We experimenteren al geruime tijd met de sleutels. Er is (nog) niets gestolen of kapotgemaakt. De jongeren waarderen het vertrouwen dat we in ze hebben. Ze pakken hun verantwoordelijkheid.”

Tweede thuis
,,Waarom zou je iets meenemen? Je steelt ook niet van je eigen familie”, aldus de 18-jarige Mabel. ,,De Poort voelt voor mij als een tweede thuis. Iedereen wordt gewaardeerd zoals hij of zij is”, vult Ozan (19) aan. Mabel vervolgt: ,,Ook al heb je een gebruiksaanwijzing, we accepteren je, klaar.”

Zaterdag wordt op het buitenterrein achter het jongerencentrum in De Maaspoort het festival ‘Newskoolfest’ gehouden. Daarbij zijn onder meer optreden te zien van ‘Cho’ (bekend van ‘Misschien Wel hé’), de heren van de New Wave groep Bokoesam, Jonna Fraser en de mannen van Yung, Internet en Poke!

Volledig scherm
Jongerencentrm De Poort in de Maaspoort in Den Bosch. © Peter de Bruijn
Volledig scherm
De jongeren spelen tijdens de inloopavond een videogame. © Peter de Bruijn