Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt.
Volledig scherm
Archieffoto van de NS-werkplaats in Tilburg met 2 treinen waarin het gevaarlijke chroom 6 is gebruikt. © Beeld Werkt

Honderden te werk gestelde Tilburgers mogelijk blootgesteld aan giftig chroom 6

TILBURG - Meer dan 580 werklozen uit de regio Tilburg zijn bij de NS-Werkplaats mogelijk in aanraking gekomen met de gifitige stof chroom 6. De gemeente Tilburg informeert de betrokkenen daarover maandag en dinsdag per brief.

Deze personen zijn tussen 2004 en 2011 korte of langere tijd te werk gesteld bij het gemeentelijk reintegratiebedrijf tROM. Zij schuurden de verf van oude treinstellen waarin naar alle waarschijnlijkheid dit goedje zat. Chroom 6 moest zorgen voor goede hechting en het tegengaan van roest.

Onderzoek
Tijdens schuren, slijpen en verwarmen van oude verflagen kan de giftige stof vrijkomen. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar het verband tussen chroom 6 en een aantal vormen van kanker en longaandoeningen. De gemeente Tilburg adviseert mensen naar een arts te gaan als ze zich zorgen maken. "Maar een specifieke test is er niet. Het lastige van dit spul is dat het na 120 dagen in het lichaam niet meer is te traceren", zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt).

Het gebruik van het goedje heeft in het verleden vooral bij Defensie voor ophef gezorgd. Pas in juni 2015 werd bekend dat het ook bij treinen is toegepast. Vakbond FNV Spoor en letselschade-advocaat Yme Drost reageren geschokt. "Dit zijn wel heel veel mensen. Onbegrijpelijk dat NS al die tijd niet heeft geweten welk gevaarlijk spul er op treinen zat", zegt Drost.

De gemeente Tilburg heeft meer informatie over het gebruik van chroom 6 op de werkplaats op internet gepubliceerd. De NS heeft ook een online informatiedossier.