Volledig scherm

Hoog prijskaartje aan te late inschrijving bij gemeente Tilburg

DEN HAAG/TILBURG - Een 75-jarige geëmigreerde Turkse Nederlander die zich opnieuw in Tilburg wilde vestigen om een spoedoperatie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis te ondergaan, moet de ziekenhuisrekening van 6.036 euro toch zelf betalen.

Maandag voerde de man hierover een rechtszaak bij de Raad van State tegen het Tilburgse stadsbestuur. De gemeente moet in de Basisregistratie personen (BRP) zijn inschrijvingsdatum met een paar dagen vervroegen, zo vroeg hij de Raad van State. Dan kan de rekening gedeclareerd worden bij zijn zorgverzekeraar VGZ. De gemeente zegt dat de wet zoiets niet toestaat.

Inschrijven
De man woonde 43 jaar in Tilburg voordat hij in 2012 emigreerde naar zijn geboorteland. Hij is eigenaar van een huis in Tilburg. Op zaterdag 15 november 2014 pakte hij het vliegtuig naar Amsterdam vanwege een klemzittende zenuw waardoor hij zich amper nog kon bewegen. Op zondag werd hij geopereerd. Op maandag meldde een van zijn zoons dat zijn vader weer zijn hoofdverblijf in Tilburg had, dinsdag stond een ambtenaar van de gemeente Tilburg aan het ziekenhuisbed om de man in de BRP in te schrijven. Dat lukte niet omdat hij zijn paspoort niet naar het ziekenhuis had meegenomen. Woensdag 19 november werden zijn gegevens alsnog in de BRP opgenomen. De zorgverzekeraar vergoedt medische kosten alleen als de patiënt een woonplaats heeft in Nederland.

De gemeente Tilburg zegt dat alle mogelijke medewerking is verleend. De man wijst erop dat het gemeentehuis in de weekeinde dicht is. Inschrijving in de BRP was dus niet mogelijk. Hij hoopt dat de Raad van State een oplossing heeft.

Uitspraak is binnen zes weken.