Volledig scherm
Willem van den Berg aan het werk in zijn atelier. foto Maikel Samuels

Horlogemaker Willem van den Berg vertrekt uit Verwerstraat, maar niet zonder Boschhorloge te bouwen

Vr 10 jun: Na 25 jaar verlaat horlogebouwer Willem van den Berg Den Bosch. Het laatste horloge dat hij signeert met 's-Hertogenbosch is er één over Jeroen Bosch. Want het horloge heeft zijn primaire functie (tijdmeting) misschien verloren, maar het draait ook om 'het sieraad en de emotie'. 

Door Bart Gotink

Hij is de enige ambachtelijke horlogemaker van Nederland, stelt Willem van den Berg, misschien wel in de wereld. In zijn zaak in de Verwerstraat maakte Willem van den Berg de afgelopen tien jaar elk jaar een nieuw horloge met een geheel eigen verhaal. Van een Van Gogh horloge tot een persoonlijk life-time horloge, om bijvoorbeeld een overleden dierbare te herdenken. En ook de skyline van Den Bosch en de Draak verwerkte Van den Berg hij al eens in een uurwerk. Oplage: maximaal tien stuks en niet voor de kleine portemonnee.

Antiek
25 jaar geleden begon Willem van den Berg in Den Bosch een zaak voor de restauratie van en verkoop van antieke uurwerken in de Postelstraat. Dat ging jaren zeer voorspoedig, maar hij zag de antiekmarkt en ook die voor klokken uiteindelijk instorten. Tot niemand meer geld over leek te hebben voor een antieke klok. "De primaire taak van het horloge als tijdmeter is met de opkomst van het mobieltje dan ook weg. Ik heb gekozen voor de het traditionele ambacht van horloges maken. Het persoonlijke verhaal in het horloge brengt emoties met zich mee."

Van Gogh
Eén van zijn pronkstukken is het Vincent van Gogh horloge (te koop vanaf een kleine 55.000 euro, aldus de site). Aan het 18-karaats gouden kunstwerk heeft hij een jaar gewerkt. Het uurwerk kwam uit naar aanleiding van het 125e sterfjaar van Vincent van Gogh. Het bevat onder meer een wijzerplaat met zeven fragmenten van schilderijen van Vincent van Gogh. Ze zijn kleiner dan een pinknagel en daarom soms geschilderd met een haar. Verder een speciaal vakje met grond uit de tuin van zijn geboortehuis in Zundert en geblauwd stalen wijzers, in de vorm van een penseel in de hand van Van Gogh.

Skyline
Het eerste horloge dat hij zelf maakte had de skyline van Den Bosch. Een grote foto aan de muur, gemaakt vanuit Den Dungen, laat dezelfde skyline zien. De lijn als skyline is ook verwerkt aan de zijkant van het kastje. Hierna maakte hij een zelfde horloge voor de skyline van Rotterdam. "Maar ik maak nooit meer dan 10 exemplaren van hetzelfde horloge." 

Sterrenbeeld
Hij bouwde nog een horloge naar aanleiding van de de troonwisseling. Verder bouwt hij persoonlijke horloges, bijvoorbeeld ter herinnering aan een dierbare. As of een haarlokje van een dierbaar iemand kunnen in het horloge verwerkt worden, samen met een datum enneen sterrenbeeld. Het laatste horloge dat hij signeert met 's-Hertogenbosch moet een Jherominus Bosch-exemplaar worden. Als wijzers denkt hij aan een hartje en een duivelsstaart. Maar hij moet zijn ideeën nog verder uitwerken.

Netherlands
Door het veranderende koopgedrag van het publiek verdwijnen ook de juweliers uit de stad, zo ziet Van den Berg om zich heen. Zelf zet hij zijn werk per 1 augustus voort in Liempde."Voortaan zet ik dus The Netherlands op mijn horloges."

Volledig scherm
Het Van Gogh horloge © Marc Bolsius
Volledig scherm
Willem van den Berg met het Van Gogh Horloge © Marc Bolsius