Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Huurders ‘Worst’ in Tilburg vangen bot

TILBURG - Kantonrechter stelt eigenaar in het gelijk: het puntensysteem voor het grote appartementencomplex aan de Noordhoekring is grotendeels billijk.

„Het valt tegen, maar we zullen het er mee moeten doen”, zegt Tim van der Putten. Hij en 21 andere (ex-)bewoners van het appartementencomplex voor starters aan de Noordhoekring (bijgenaamd De Worst) vochten de huurprijzen daar aan. Maar de kantonrechter heeft hen grotendeels in het ongelijk gesteld

De 22 bezwaarmakers hadden een huurverlaging van 75 euro gevraagd. Ze vonden dat de verhuurder, STU Beheer, een te hoge puntenscore hanteerde voor zaken als het glasvezelnetwerk, betegeling van sanitair en camerabewaking. De Huurcommissie steunde hen daarin.

Maar de rechter volgt in de meeste gevallen het verweer van de verhuurder van de appartementen die eigendom zijn van de Duitse vastgoedbelegger LaSalle Investment. Bas van de Ven, eigenaar van STU Beheer, is daar opgetogen over. „Dit is positief. Wij geloofden er in. We hebben nog meer vastgoed, dus voor ons is het belangrijk te weten hoe het er voor staat.”

Verkeerd
„Deze uitspraak is vooral vervelend omdat die eigenlijk signaleert <NO1>een signaal is<NO>dat de Huurcommissie de regels verkeerd heeft geïnterpreteerd”, vindt inmiddels ex-Worstbewoner Van der Putten.
Toch zit er aan de uitspraak voor Van der Putten en de 21 anderen ook een positieve kant. „Onder de streep is het voor ons nog wel prettig ja.”

De kantonrechter gaf hen namelijk op een vrij formeel punt rondom het energielabel voor de studio’s wel gelijk. Dat zorgt ervoor dat ze toch een huurverlaging van circa 25 euro per maand krijgen, met terugwerkende kracht. Dat is een derde van waar de bewoners recht op meenden te hebben.

Was de groep van 22 in het gelijk gesteld, dan hadden alle 179 bewoners van het complex aan de Noordhoekring een huurverlaging tegemoet kunnen zien. Dat is nu niet het geval. LaSalle is nog verwikkeld in een soortgelijke zaak.
Ook in Piusplaza (112 woningen) aan het Piusplein voeren bewoners strijd tegen in hun ogen te dure studio’s. Ook daar was de Huurcommissie medestander. De zitting is voorzien in het najaar.