Volledig scherm
Terwijl buiten de mussen van het dak vielen, werd er in het Sportiom gedanst. © Chris Korsten

IJsdansen op een tropische dag in Den Bosch

DEN BOSCH - IJsdansen terwijl de mussen van de daken vallen vanwege de tropische hitte? Dat kan. Woensdagmiddag kon er in het Sportiom in Den Bosch op schaatsen worden gedanst.

Onder aanvoering van docenten Peter Moormann en Sylvia Verschraege stond allereerst de trainingssessie Jamaican Rumba op het programma, gevolgd door de Willow Waltz.

De twee gaven onderricht aan een klein bataljon recreanten, van wie het overgrote deel lid is van de organiserende Bossche IJsdansclub (BIJC). Met de 15-jarige Lisette van den Dolder uit Nijmegen als jongste, en de bijna 83-jarige Roosje Cordang uit Helvoirt als oudste deelnemer.

Canada
,,Ik vind het ontzettend leuk om je creativiteit op deze manier te uiten. Het realiseren van lijnen gaat me redelijk af, alhoewel ik nog heel veel moet leren'', reageerde Van den Dolder. ,,Op zich ben ik een laatbloeier, want ik ben ruim 12 jaar geleden begonnen met ijsdansen. Maar schaatsen doe ik in feite al véél langer. In de oorlog hebben 2 Canadese militairen me de grondbeginselen geleerd. Dat gebeurde op een bevroren weiland dat onder water gelopen was, vlakbij de Hekellaan", bracht Cordang in herinnering.

Vliegen
,,IJsdansen is net vliegen. Alleen als je valt, is de illusie voorbij. Anders dan bij het paarrijden is het 'werpen' en springen niet van toepassing. Op z'n tijd een pirouette is wél part of the game'', aldus Moormann die onder meer eind jaren 90 bondscoach was in dienst van de KNSB en jaren later inbreng had als jurylid bij het bekende televisieprogramma Sterren Dansen op het IJs.

Petra Step
Op donderdag vanaf 12.00 uur staat onder andere de Petra Step op het programma. Een uur later zijn sommige deelnemers, getransformeerd tot heuse Jeroen Bosch-creaties, op het ijs te bewonderen.

Volledig scherm
Docenten Sylvia Verschraege en Peter Moormann. © Chris Korsten