Volledig scherm
Eva Kristina Filipcic, Spela Cvetko en Oskar Strajn, © René van Peer

Incubate in Tilburg is net Ljubljana

TILBURG - “Oskar heeft ons getipt”, zegt Eva Kristina Filipcic uit Slovenië. Met Spela Cvetko bezoekt ze Incubate. Net als hun vriend Oskar Strajn, ook Sloveen, studeren ze. Het festival doet hen denken aan de muziekcircuits in hoofdstad Ljubljana.

“Het is een fantastisch concept. Een aantal dagen achter elkaar concerten op uiteenlopende plaatsen, van reguliere zalen tot kelders en kroegen. Allemaal vlak bij elkaar. Je kunt alle plekken gemakkelijk te voet bereiken. Dat heb je bij ons in Ljubljana ook. Maar we hadden niet verwacht om het hier in Tilburg te vinden.”

Gratis binnen
De studentes werken als vrijwilliger bij Incubate. Het verdient misschien niet, maar zo kunnen ze wel overal gratis binnen. Buiten hun werktijden lopen ze zoveel mogelijk concerten af. ,,Ik ben gisteren in 013 bij Golden Dawn Arkestra geweest, de groep die optreedt terwijl ze maskers dragen”, zegt Spela.
“En Eva Kristina was bij die Japanse psychedelische groep Kikagaku Moyo. De line-up van Incubate is geweldig. Zoveel ongelofelijke groepen in maar een paar dagen tijd. En al die bands waar je nog nooit van gehoord hebt. Er valt veel te ontdekken.”
Hebben ze een favoriet? Daar hoeven ze niet lang over te denken. “Deerhoof op zondag. Dat we die band hier kunnen zien. Geweldig!”

Volg het festival via bd.nl/incubate