Volledig scherm
Incubate werd afgesloten door Nurse with wound, een Britse band uit de jaren tachtig met naam en faam. Vanachter een lange tafel produceerde de band sinistere naargeestige jaren tachtig kraakpandenmuziek. © Joris Buijs / Beeld Werkt

Incubate Tilburg nieuwe stijl: het is nog even wennen

TILBURG - Incubate-directeur Vincent Koreman deelde na afloop van Incubate-nieuwe-stijl zondagavond hoogstpersoonlijk zakjes met gesuikerde drop uit aan de vertrekkende bezoekers. Met daarin ook een briefje met het verzoek om volgende keer in september opnieuw naar het festival voor onafhankelijke avant-garde kunstuitingen te komen.

Incubate leek met dit gebaar op zoek naar manieren om de band met de bezoekers aan te halen. Immers, bijna was het bijzondere festival ter ziele toen vorig jaar de inkomsten tegenvielen. Met een nieuw realisme is Incubate op zoek naar een plek op de festivalagenda. Niet meer met een groot festival in september, maar met 3 weekenden waarvan dit de eerste was.   Wennen
Het was even wennen, maar toch ook vertrouwd. Incubate, dat is altijd een kolossale lading nieuwe bandjes en muzikanten waarvan de doorsnee muziekliefhebber nooit gehoord heeft. Ze kosten vaak geen drol. De meeste van die groepen verdwijnen ook weer roemloos, maar soms blijven er wel een paar hangen. Een band als The War On Drugs bijvoorbeeld speelde als nauwelijks bekende act jaren terug op Incubate en vult nu moeiteloos de Heineken Music Hall.
Als vanouds Zo valt er toch altijd wel wat te ontdekken zoals bijvoorbeeld het ontwapenende Prince Rama, een Amerikaans trio dat in Extase zondag nog het meest leek op een volledig ontspoorde Songfestival-act. Met zo'n 30 acts in zo'n 10 locaties oogde Incubate bescheiden en rustig, maar de sfeer was als vanouds. Met een kleine duizend bezoekers in drie dagen was Incubate zeer tevreden. De volgende Incubate is van 8-11 september.