Volledig scherm
De olympische droom van de sporter is uiteengespat, laat het management van Yuri van Gelder weten. © ANP Beeldbank

Internationale turnfederatie: Yuri van Gelder officieel teruggetrokken

DEN BOSCH - Ringenspecialist Yuri van Gelder kan deelname aan de olympische ringenfinale maandag in Rio de Janeiro vergeten. Volgens de internationale turnfederatie FIG is de turner officieel teruggetrokken voor deze wedstrijd, zo liet de instantie woensdag aan het ANP weten. „Op basis van onze regels kan hij dan niet meer terugkeren”, zei een FIG-woordvoerder.

De Bossche turner werd maandag weggestuurd bij de spelen in Rio nadat hij in het weekeinde op stap was geweest en pas in de vroege ochtend terugkeerde naar het olympische dorp. 

Juridische stappen
Woensdagochtend werd bekend dat Van Gelder een advocaat in de arm had genomen om zo af te dwingen dat hij alsnog mag deelnemen aan de ringenfinale. Zijn advocaat, Cor Hellingman, liet later op de dag in een schriftelijke verklaring tegenover het ANP weten dat Van Gelder nadenkt over het nemen van juridische stappen. ,,Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden", aldus Hellingman. De rechtbank Gelderland heeft inmiddels gemeld dat dit kort geding vrijdag voor de rechter komt.

De woordvoerder van de internationale turnfederatie laat echter weten dat het volgens de reglementen niet mogelijk is om middels juridische stappen de finaleplek alsnog af te dwingen. De vervanger van Van Gelder is ondertussen ook al aangewezen: de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues.

Eerder op de middag kon een woordvoerder van NOC*NSF nog niet bevestigen dat Van Gelder officieel was teruggetrokken uit de olympische turnfinale op de ringen.