Volledig scherm
Een kleine antenne die zorgt dat het bereik wordt vergroot. © Paul Roovers/BD

Internet of Things uitgerold in Den Bosch

DEN BOSCH - De wijk Maaspoort heeft de primeur voor Den Bosch wat betreft TTN-dekking voor het 'Internet of Things'. Dit is een technologie waarmee van alles uit het dagelijks leven communicerend kan worden gemaakt.

Het klassieke voorbeeld is de koelkast die zelf tekorten aanvult. Al wel toepasbaar zijn bijvoorbeeld aangemeerde bootjes die een signaal geven als ze dreigen te zinken, irrigatiemogelijkheden in de land/tuinbouw, straatmeubilair dat een melding geeft als het kapot is of een kledingcontainer die een melding geeft als hij geleegd moet worden.

Bereik
GSM en Wifi zijn onvoldoende geschikt om de signalen hiervoor te verspreiden. Bosschenaar Martijn Quaedvlieg is daarom begonnen om LoRaWAN uit te rollen, te beginnen in zijn eigen wijk Maaspoort. Zo'n 16 wijkbewoners doen er intussen aan mee, Quaedvlieg hoopt dat binnen een jaar een groot deel van Den Bosch zo Long Range bereik heeft.

​Respons
Na Maaspoort moet de wijk Paleiskwartier dekking krijgen. Omdat hier veel studenten wonen, verwacht Quaedvlieg hier veel respons. Bovendien kunnen de studenten meedenken en bouwen aan toepassingen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van Internet of Things