Volledig scherm
Hannah Hentenaar, een van de actrices die Mona speelt. © Bowie Verschuuren

Interview Theaterfestival Boulevard: Mona, kinderzinnen vol volwassen problemen

DEN BOSCH - Hannah Hentenaar is tien jaar en speelt Mona die tien jaar is. Vlak voor haar première schuift de jonge actrice aan voor een interview. Aan de picknicktafel bij de Verkadefabriek in Den Bosch moet ze even diep nadenken over de vraag of ze een meisje kent, in de klas of in de buurt, die op Mona lijkt.

,,Nee eigenlijk niet. Ik ken geen meisje met een stiefmoeder." En juist die stiefmoeder Marie speelt een doorslaggevende rol in de theatermonoloog die de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck schreef voor NT Jong.

Mona is een personage uit haar succesroman Kom hier dat ik u kus. Regisseur Alexandra Broeder laat juist twee tienjarige meiden afwisselend de rol van Mona spelen. Zo naturel mogelijk zodat dwars door de kinderlijke zinnen heen de problemen van de volwassenen schemeren.

Hupsje
,,Papa heeft mij nodig omdat ik sterk ben." Of: ,,Nu zeg ik mama tegen Marie omdat ze dat fijn vind." En lijkt Mona misschien een beetje op Hannah zelf? ,,Ja, een beetje. Dat ik ook altijd alles goed probeer te doen. En dat hupsje dat Mona in de voorstelling doet, dat doe ik zelf altijd." Mona is nog te zien in de Verkadefabriek van 6 t/m 8 augustus.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/boulevard.