Volledig scherm
© BD

‘Jeroen Bosch Ziekenhuis verzweeg medische missers rondom dood baby’

DEN BOSCH – Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft de dood van een baby na een reeks medische missers in 2014 verzwegen. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Baby Luna overleed thuis, tien dagen na de bevalling. Haar ouders, Chris en Marloes, proberen al twee jaar de waarheid te achterhalen. ,,Die strijd maakt je kapot. Wie komt er nog voor ons op? Voor Luna?”, zeggen zij tegen RTL.

Verschillende externe gynaecologen hebben bij RTL Nieuws het dossier rondom Luna onderzocht. ‘De geraadpleegde artsen hebben onafhankelijk van elkaar het medisch dossier en alle bijbehorende stukken bekeken en bevestigen dat er cruciale fouten zijn gemaakt voor en tijdens de bevalling van Luna en dat deze niet duidelijk in de calamiteitenonderzoeken zijn benoemd’, schrijft de redactie. Zo hadden met een extra echo tijdens de zwangerschap of een spoedkeizersnede tijdens de bevalling de baby mogelijk kunnen redden.

Het JBZ geeft in een reactie aan dat de missers rondom de dood van Luna gemeld zijn bij de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ), maar dat dit veel eerder had moeten gebeuren. ‘Achteraf gezien hadden we het meteen als calamiteit moeten melden en pas daarna onderzoek moeten doen.’ Het ziekenhuis zegt wel grondig onderzoek te hebben gedaan. Ze noemen de dood van de baby 'een intens tragische gebeurtenis die niemand heeft voorzien of gewild'.

Lees meer over het Bossche ziekenhuis op bd.nl/jbz